Praktiske råd til pasienter med artrose.

Hva er artrose (slitasjegikt)?

Som en naturlig konsekvens av aldring, er artrose(slitasjegikt) et typisk symptom på slitasje i leddene. Nesten 70% av personer over 65 år har radiografiske tegn på artrose uten å plages av smerter. Halvparten av dagens 60 åringer lider av tradisjonell slitasje av leddene. Unge pasienter kan også ha tilsvarende slitasje i leddene.

De første tegn på artrose smerte er ofte «startsmerter». Typisk er smerter i ledd under endring av stilling som fra sit- tende til stående eller når du står opp om morgenenen. Det andre stadiet av artrose kan kjen- netegnes av sterkere smerter ved aktivitet, knaselyder ved bevegelse av ledd, samt en varig innskrenking av bevegelighet. Det siste stadiet av artrose kan oppsummeres som konstant smerte selv i hvile, noe som kan gjøre det umulig å sove. På hver grad av slitasjegikt kan betennelse og hevelse i ledd oppstå. Forløpet av leddgikt kan fremskyndes av ulike risikofaktorer som gir slitasje i ledd:

  • Overvekt
  • Gjentatte innflammasjoner i ledd
  • Dårlig posisjonering av leddet
  • Intensiv utøvelse av sport
  • Deltagelse på aktiviteter med høy skaderisiko.
  • Tungt arbeid med høy grad av repete- rende bevegelser.
  • Inaktivitet (ved immobilitet av et ledd eller på grunn av livsstil)

Hvilke ledd kan bli påvirket?

I prinsippet kan alle synoviale ledd i kroppen bli påvirket av slitasjegikt . Vanligvis rammer slitasjegikt større ledd og gir smerter og innskrenket bevegelighet i følgende ledd:  Kne, Hofte og Skulder. Likevel er det ofte slitasje i mindre ledd som kan gi størst utfordringer i hverdagen. Som eksempel:

  • Tommelens grunnledd
  • Alle andre fingerledd
  • Ledd i tærne, spesielt stortåledd
  • Små fasettledd i ryggraden

Problemer kan også oppstå i følgende ledd:

  • Albue
  • Ankel

For å forstå årsak til disse lidelsene er det nødvendig å forstå hvordan et ledd virker og er bygget opp.

Hva er et synovialt ledd?

De fleste ledd i den menneskelige kropp er synovialledd. Kneet er et typisk eksempel. I kneleddet møtes legg og lårben. For å absorbere støt og reduse- rer friksjon er endene på lår og leggbein dekkes av jevn og sterk brusk. Leddet holdes stablit med en leddkapsel og omkringliggende muskler og leddbånd. Leddkapselen dekker hele innsiden av leddet der det ikke er brusk og er belagt med en tynn hinne som kalles synovialmembranen.

Synovialmembranen i leddkapselen frigir en viskøs væske, leddvæske, også kjent som synovialvæske eller «leddets smøremiddel». Leddbevegelse muliggjør en jevn fordeling av synovial væske i hele leddets hulrom, og dermed også mellom de deler som er dekket av brusk. Synovialvæsken gir nødvendig næring til brusken, som ikke selv har noen blodforsyning. En god ernæringsstatus i denne leddvæsken sikrer at brusken har nok elastisitet og motstand mot friksjon og dermed slitasje.

Hvilke funksjon har leddvæske?

I tillegg til næringsstoffene som er helt nødvendig for brusk, inneholder ledd- væske annen viktig komponent; hyalu- ronsyre. Hyaluronsyre er ansvarlig for den viskøse konsistens i leddvæsken og gir det en rekke viktige egenskaper. Dermed spiller leddvæske flere roller i leddet, herunder:

  • Smøremiddel: Det reduserer friksjo- nen mellom bruskflater som berører hverandre og bidrar til leddets bevegelsesfrihet. (fig. 1).
  • Støtdempere: Den absorberer støt som virker på leddet, for eksempel når du går eller hopper (fig 2).
  • Distansering: Den bidrar som en glideskive mellom leddflatene og hindrer slitasje som følge av at brusken gnis mot hverandre.
  • Filter: Det gir næringsstoffer til brusk, men det hindrer passasje av skadelige stoffer og uønskede celler inn i leddets hulrom. (Fig. 3).

Hyaluronsyrens egenskaper sikrer en friksjonsfri bevegelse av leddet og beskytter mot slitasje av overflater dekket av brusk.

Illustrasjon av kneleddet: Venstre før behandling Høyre rett etter behandling

Hva skjer i et synovialt ledd med artrose (slitasjegikt)?

1) Ved slitasjegikt, er leddvæsken gjenstand for betydelige endringer. I normal leddvæske, er det en perfekt balanse mellom nedbrytningen av gammel hyaluronsyre og fremstillingen av ny hyaluronsyre. Ved slitasjegikt, er denne balanse forstyrret: Nedbrytningen av hyaluronsyre skjer raskere enn produksjon av ny. Resultatet er en leddvæske som ikke smører og beskytter godt nok.

2) Leddvæskens positive egenskaper reduseres.

  • Smøring og støtdemping fungerer ikke som normalt.
  • Filterfunksjonen blir redusert så betennelsesceller kan gå inn i leddets hulrom.
  • Bruskens overflate er ikke lenger tilstrekkelig beskyttet mot slitasje.

3) Leddbrusk slites gradvis på grunn av friksjon, den mister sin elastisitet og defekter oppstår, slik at underliggende beinstruktur blottlegges. Ødelagt bruskvev vil ikke erstattes av kroppens normale reparasjonsprosesser!

4) Ved injeksjon av hyaluronsyre blir synovial væsken mer viskøs (tyktflytende), og bedrer dens funksjon som smøremiddel og filter.

5) Belastningen på leddbrusken blir redusert, takket være hyaluronsyrens egenskaper. Slitasjen bremses, bevegelse økes og smerter kan reduseres.

Behandling med OSTENIL®

Hvordan lindrer OSTENIL®, OSTENIL® PLUS og OSTENIL® MINI slitasjegikt?

Ostenil®, Ostenil® MINI, og Ostenil® PLUS er væsker som inneholder hyaluronsyre. Væsken blir injisert inn i leddet, for å forbedre smøringsevnen til leddvæsken. Det hjelper også for å gjenopprette den normale balansen mellom nedbryting og dannelse av hyaluronsyre.

Hvordan gjøres behandlingen med Ostenil® Plus Ostenil® eller Ostenil® MINI?

Etter en vurdering hvordan din slitasjegikt har utvilket seg, kan du motta en eller flere injeksjoner med Ostenil®, Ostenil® PLUS eller Ostenil® MINI. Injeksjonene utføres normalt av lege, fysioterapeut eller manuellterapeut. Vanligvis vil de velge Ostenil® PLUS for å behandle store ledd som kne, hofte og skulder, mens for mindre ledd som fingre og tær, velges Ostenil® MINI.

Etter en behandling, vil du merke en reduksjon i smerte og oppnå en forbedret bevegelse. Behandling med Ostenil®, Ostenil® PLUS og Ostenil® MINI kan lindre smerter relatert til slitasjegikt i en periode på mellom 6 og 12 måneder. Behandlingen kan gjentas når smertene øker igjen.

Det er også viktig å merke seg at de første positive effektene av behandling med Ostenil®, Ostenil® MINI eller Ostenil® PLUS, ofte begynner en til to uker etter første injeksjon.

Du kan være sikker på at alle Ostenil® produkter er fremstilt under svært strenge rutiner for kontroll og kvalitet. Dette for å oppnå best mulig effekt ved en behandling, sammen med optimal toleranse for den som får injeksjonen.

Hyaluronsyren som benyttes i Ostenil®, Ostenil® MINI og Ostenil® PLUS er laget ved å benytte en moderne metode som kalles fermentering (gjæring).

Ostenil®, Ostenil® MINI og Ostenil® PLUS inneholder derfor ikke animalske proteiner som albumin fra kylling, som kan forårsake allergi.

Den molekylære strukturen av hyaluronsyre som finnes i Ostenil®, Ostenil® MINI og Ostenil® PLUS er spesielt utviklet for å oppnå en optimal effekt i leddet. Tusenvis av pasienter over hele verden har blitt behandlet med Ostenil®, Ostenil® MINI og Ostenil® PLUS med god effekt og uten bivirkninger.

Spør legen/terapeuten din, han/hun vil gjerne hjelpe deg.

Med Ostenil®, Ostenil® PLUS og Ostenil® MINI, administreres hyaluronsyren direkte der det trengs: I leddets små sprekker!

Hva kan jeg gjøre selv med slitasjegikt?

For å utnytte de positive effektene av behandling med hyaluronsyre, er det fint om du kan bevege deg så mye som mulig. Dette øker bevegelighet og styrke. Selvfølgelig bør dette gjøres i samråd med terapeuten din, men her er noen interessante ideer:

Ved artrose i kne, skulder eller hofte, anbefales:

  • Aktiv bevegelse, uten for stor intesitet. (for eksempel svømming, turgåing, sykling)
  • Styrk musklene rundt leddet med målrettede øvelser.
  • Gå ned i vekt hvis du er overvektig.

Ved slitasjegikt i fingre eller tær, anbefales å:

  • Trene jevnlig, for å opprettholde styrke og bevegelighet.
  • Ta et varmt bad for å lindre smerte.
  • Tøye fingre og tær inntil smertegrensen.

Ved slitasjegikt i ryggraden, anbefales å:

  • Styrke og strekke kjernemuskulaturen (de dype rygg og magemusklene )
  • Varme opp smertefulle muskler med en varmeflaske e.l.

Har du spørsmål?

Ta kontakt med oss så hjelper vi deg med å finne en terapeut som kan hjelpe deg

Kontakt oss